Telepítés és pontos árajánlat: Az előzetes helyszíni felmérés fontossága.

Az új klíma beszerzése egy izgalmas lépés lehet az otthon vagy iroda kényelmének növelése érdekében. Azonban sok esetben a telepítés és az árak pontos meghatározása csak egy helyszíni felmérés után válik lehetővé. A helyszíni felmérés elengedhetetlen ahhoz, hogy a telepítő szakemberek megállapítsák az adott helyszín sajátosságait és szükségleteit, továbbá a megrendelő igényeit és ennek alapján adhassanak pontos árajánlatot. Nézzük meg részletesebben, miért fontos ez a lépés a klímák telepítése során, és hogyan segíti elő a sikeres beszerelést és az átlátható költségeket!

A telefonos vagy emailes táv”megoldás”

„Telefonon (emailben) kértem árajánlatot. Tetszett, elfogadtam, majd amikor kijöttek szerelni, kiderült (szerk: rosszabb esetben a munka elvégzése után), hogy a telefonon megadott ár köszönő viszonyban sincs a valós árral. Nagyon csalódott vagyok, senkinek sem ajánlom őket többet.” (állítja egy elégedetlen ügyfél)

„Telefonon (emailben) keresett meg az ügyfél. Az általa elmondott paraméterek alapján kalkuláltunk egy árat, amit ő elfogadott. A helyszínre érkezve, kiderült, hogy a megadott paraméterek nem felelnek meg a valóságnak (több faláttörés, hosszabb csövezés, máshogy kérte a kondenzvíz elvezetést..stb). Persze, hogy nem tudtuk tartani a megbeszélt árat, kénytelenek voltunk többet kérni a többletmunkáért, amiből vita kerekedett és az ügyfél elégedetlenségét fejezte ki.” (védekezik a szerelő)

Ó hány esetben szembesültünk már ezekkel a mondatokkal, főleg az ügyfelek részéről, de a telepítést végző kollégák is panaszkodnak időnként. No de felmerül a kérdés, hogy kinek van itt igaza és vajon ki hibázott? Azt kell, hogy mondjuk, hogy mindkét félnek van ugyan némi igazsága, azonban itt inkább bőven elkerülhető hibák voltak. Igen bizony elkerülhetőek, egy alapos helyszíni  és ügyféligény felméréssel. Nézzük milyen hibákhoz vezet az ilyesfajta telefonos vagy emailes „távfelmérés”.

Amikor valaki csak telefonon ad árajánlatot klímaberendezés telepítésére, számos probléma merülhet fel, amelyek befolyásolhatják a végeredményt és az ügyfél elégedettségét. Íme néhány gyakori probléma:

  1. Pontatlanság: Telefonon keresztül nehéz pontosan meghatározni az adott helyszín sajátosságait és a telepítési igényeket. A pontos árajánlat kialakítása előtt a telepítő szakembereknek fel kell mérniük a helyszínt, hogy az adott tér és körülmények alapján tudjanak ajánlatot adni. Például: Telefonon (emailben) keresztül az ügyfél leírhatja a helyiség méretét és néhány másik jellemzőt, azonban a pontos adatok hiánya miatt a telepítő nem tudja megítélni a helyszín környezeti tényezőit, például a napsütés intenzitását, a szellőzést vagy a hőveszteséget, ami befolyásolhatja a klímaberendezés hatékonyságát és méretét.

  2. Nem megfelelő méret vagy típus kiválasztása: Az adott helyiség méretének és jellemzőinek megfelelő klímaberendezés kiválasztása rendkívül fontos. Telefonon keresztül nehéz lehet megfelelően értékelni ezeket a tényezőket, és ennek eredményeként lehet, hogy a végén nem megfelelő méretű vagy típusú klímát választanak ki. Például: Az ügyfél egy kisebb helyiséghez szeretne klímát, de a telepítő csak telefonon keresztül kapott információk alapján ajánl egy túl nagy teljesítményű klímaberendezést, ami túlzott hűtést eredményezhet. Vagy fűtésnél a telefonos információk alapján, fűtésre jónak és megfelelő teljesítményűnek ítélt gép, alátervezésre került, ezáltal nem képes maradéktalanul betölteni a fűtési funkcióját, a teljesítménye elmarad az elvárttól, cserébe legalább nem lesz takarékos üzemű.

  3. További költségek: Ha csak telefonon kapunk árajánlatot, előfordulhat, hogy később további költségek merülnek fel, amelyeket nem vettek figyelembe az eredeti árajánlatban. Ez lehet például az esetleges szerelési nehézségek, kiegészítő alkatrészek vagy munkadíj. Például: Előfordulhat, hogy a telepítés során váratlan problémák merülnek fel, például a helyiség kialakítása vagy szerkezete miatt, amelyek plusz munkát és időt igényelnek a telepítő számára. A helyszínen kiderül, hogy a kalorikus csövezést nem lehet megoldani, egy adott irányba és távolságra, a cseppvízelvezetés nem lehetséges a tervezett helyre, a kültéri egység nem a tervezett helyre, hanem sokkal magasabbra és nehezebb körülmények közé szerelhető és még sorolhatnánk a fellépő problémákat. Ezek a nem várt események további költségeket jelenthetnek az ügyfél számára.

  4. Kommunikációs nehézségek: Telefonon keresztül nem mindig egyszerű megbeszélni a részleteket és a várakozásokat a telepítés során. A személyes találkozók lehetővé teszik a részletes megbeszélést és a kérdések közvetlen megválaszolását, ami javíthatja a kommunikációt és csökkentheti a félreértéseket.

Összességében, a telefonon(emailben) adott árajánlatok lehetőséget adnak a félreértésekre és pontatlanságokra, ami problémákhoz vezethet a telepítés során. Mindenki számára világos, hogy ez egyenes út a fenti ügyfél és szerelő panaszokhoz. Kinek hiányzik mindez? Szerintünk senkinek. Mit ad ezzel szemben a helyszíni felmérés?

Helyszíni felmérés

  1. Pontosabb árajánlat: A helyszíni felmérés lehetővé teszi a telepítő szakemberek számára, hogy közvetlenül megvizsgálják a telepítendő helyszínt, és pontosan megállapítsák az adott környezet és a klíma telepítési igényeit, továbbá a pontos ügyfél igényeket. Ennek eredményeként az árajánlatok sokkal pontosabbak és megbízhatóbbak lesznek. Példa: Egy telepítő szakember a helyszíni felmérés során észreveszi, hogy az adott helyiségben a korábban felmért méretek alapján ajánlott klímaberendezés túl nagy lenne. A helyszíni felmérés segítségével azonban rájön, hogy a helyiségben szűkös a hely, és egy kisebb méretű klíma lenne ideálisabb. Ennek eredményeként a telepítő pontosabb árajánlatot tud adni az ügyfélnek a megfelelő méretű klímaberendezésre.

  2. Megfelelő méret és típus kiválasztása: A helyszíni felmérés során a telepítő szakemberek felmérik a helyiség méretét, elhelyezkedését, az ablakok és ajtók helyzetét, valamint a környezeti tényezőket, mint például a napsugárzást és a szellőzést. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megfelelő méretű és típusú klímaberendezést ajánljanak ki a helyszínre. Példa: Egy ügyfél szeretne klímát telepíttetni a nappalijába, de nem biztos abban, hogy milyen típusú és méretű klímát válasszon. A helyszíni felmérés során a telepítő szakember megvizsgálja a helyiség adottságait, és ajánl egy split rendszert, amely ideális lesz a helyiség méretéhez és elrendezéséhez.

  3. Személyre szabott tanácsadás: A helyszíni felmérés során a telepítő szakemberek közvetlenül kommunikálhatnak az ügyféllel, és részletesen megbeszélhetik az igényeket és elvárásokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy személyre szabott tanácsokat és ajánlatokat adjanak, figyelembe véve az ügyfél speciális igényeit. Példa: Az ügyfélnek van néhány speciális igénye a klímaberendezés telepítése során, például extra zajcsökkentés, energiatakarékosság iránti igények vagy éppen jobb szűrőrendszer és friss levegő bejuttatás. A helyszíni felmérés során a telepítő szakember közvetlenül megbeszéli ezeket az igényeket az ügyféllel, és személyre szabott tanácsokat ad neki az ideális klímaberendezés kiválasztásához.

  4. Problémák azonosítása és megoldása: A helyszíni felmérés lehetővé teszi a telepítők számára, hogy azonosítsák és megoldják az esetleges telepítési problémákat vagy akadályokat, például a vezetékek elhelyezését vagy a szerelési nehézségeket. Ez segít elkerülni a későbbi komplikációkat és további költségeket. Példa: A helyszíni felmérés során a telepítő szakember észreveszi, hogy a telepítendő helyen nincs megfelelő elektromos csatlakozó a klímaberendezés számára. Ezáltal meg tudják tervezni a szükséges elektromos munkákat előre, hogy a telepítés gördülékenyen menjen.

  5. Bizalom és elégedettség: Az ügyfeleknek nagyobb bizalmuk van abban, hogy a helyszíni felmérés alapján kialakított árajánlatok és tanácsok pontosak és megbízhatóak lesznek. Ez növeli az elégedettséget és bizalmat a telepítő szakemberek iránt.

Senior Happy Couple Shaking Hand With Financial Advisor
 

Ezek az előnyök megmutatják, hogy miért fontos és előnyös a helyszíni felmérés a klímaberendezések telepítése során. Segít a pontosabb és hatékonyabb telepítési folyamatban, valamint az ügyfél elégedettségének növelésében.

Köszönjük, hogy végigolvasta cikkünket.

„Telepítés vagy karbantartás? A Klíma Szektor a profi megoldás!”

minden jog fenntartva © 2021. klíma szektor