Segítségre van szüksége?

Gyakori kérdések és válaszok

Igyekeztünk összeszedni a felmerült legfontosabb kérdéseket és megválaszolni azokat.

Magyarországon hivatalosan csak olyan képesített vállalkozás vagy személy telepíthet klímaberendezést, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által nyilván van tartva, a személyi és tárgyi feltételeknek megfelel és érvényes Fgáz nyilvántartási számmal rendelkezik.

Az F-gáz nyilvántartási szám azt jelzi, hogy a képesített vállalkozás vagy személy a Nemzeti Klímavédelmi hatóság által nyilvántartott, a képesítési követelményeknek megfelel és a telepítéshez, karbantartáshoz, szervízeléshez megfelelő eszközökkel rendelkezik és a fenti tevékenységeket jogosultan végzi.

Az F-gáz nyilvántartási szám megléte és érvényessége természetesen leellenőrizhető a 

https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/ellenor2.php

oldalon. Ellenőrzéskor be kell ütni a vállalkozás vagy személy F-gáz számát és láthatóvá válik az érvényessége.

Az eljárás valóban bonyolultabb, de ez nagyrészt nem a telepíttetőt érinti, hanem a telepítést végző vállalkozásokra helyezi az adminisztrációs terhet. A telepíttető esetében inkább a tudatosságra épít, hogy tudja kivel és mit telepíttet és milyen dokumentációkat kell megkapnia, hogy később például a garanciális ügyintézés működhessen.

A hatósági nyilvántartás szükséges. Egyrészt jogszabályi előírás, mind az Európai Unió, mind pedig Magyarország részéről, másrészt erős környezetvédelmi okai is vannak. A klímaberendezések és egyéb hűtéstechnikai rendszerek a környezetre bizonyos értelemben (bár a fejlődésnek köszönhetően jóval kevésbé, mint régebben) káros hűtőközegekkel vannak feltöltve, melyek hatással vannak az ózonrétegre, illetve az üvegház hatásra. Ezért az ezen hűtőközegekkel végzett munkát (telepítés, szivárgásellenőrzés, lefejtés, megsemmisítés…stb.) szigorú szabályoknak kell alávetni, a közös jövőnk és a környezetünk védelme érdekében.

Az ilyen telepítés természetesen teljesen szabálytalan a jogszabályi környezet alapján. Normálisan működő klímatelepítést végző vállalkozás nem telepíthet és remélhetőleg nem is telepít így. A magánszemélyt egyenlőre nem éri semmiféle retorzió vagy büntetés, bár arra nincs garancia, hogy ez a jövőben is így lesz.

Azonban ha a telepítés nem a szabályoknak megfelelő, akkora klímaberendezés gyártója mentesül, mindenféle garanciaérvényesítés alól. Vagyis ez esetben nem kell ingyenesen javítani egy esetlegesen felmerülő hibát, nem kell ingyenesen biztosítani az alkatrészt, esetleg cserélni a gépet. Vagyis adott esetben a telepíttetőnek, igen drágává válik a javítás.

A klímaberendezések valóban lehetnek olcsóbbak más országokban. Sőt valószínűleg lesz szerelő, aki a feldobja őket olcsón, bár adott esetben ez valóban feldobás lesz és nem pedig a szabványoknak és a gyártói előírásoknak megfelelő telepítés.

A külföldön feketén vagy szürke importban megvásárolt gépek, nem fognak Magyarországon telepítési tanúsítvánnyal és érvényesíthető garanciával rendelkezni, hiába rendelkezik adott esetben külföldi számlával. Tehát meghibásodás esetén ha lesz is aki megjavítja, a javítás költsége teljes egésszében a telepíttetőt terheli és igen drága mulatság lehet.

Ráadásul jó eséllyel az így „feldobott” gépek a telepítéskor mindenféle szakmai hozzáértést nélkülözni fognak, telepítési lépések maradnak ki (pl. vákuumolás, nyomáspróba) és a meghibásodás borítékolható. Aki telepítette, a tapasztalataink alapján nem szokott már elérhető lenni. Vagy ha igen, akkor egy ilyen „feldobás után mi várható tőle javításkor?

Konklúzió: Így lesz az olcsó gép a végén méregdrága.

 

A válasz egyértelműen nem. A telepítést minden esetben helyszíni felmérés kell, hogy megelőzze. Fel kell mérni az ügyfél pontos igényeit, az épület jellegzetességeit, a telepítési lehetőségeket és méretezni kell a gépet. Ellenkező esetben csúnyán alá vagy fölé lehet lőni a klímaberendezést.

Ha alul méretezés történik, akkor a nyári hőségben vagy a téli hidegben a gép nem vagy csak nagy nehézségek árán tudja betölteni a szerepét. Folyamatosan menni fog, ami a fogyasztásra és a klíma élettartamára is negatívan hat. 

Ha viszont túl van jelentősen méretezve a klíma, akkor drágább gépet kap az ügyfél, mint amire szüksége lenne és nem lesz kihasználva a teljesítménye. Bár a modern inverteres klímák, ha elérik a beállított hőfokot, leszabályozzák magukat, de erre nem képesek a végtelenségig, tehát ismét csak többlet fogyasztás keletkezik.

A piacon számtalan klímagyártó kínálja a berendezéseit. Sajnos sok közöttük a nevenincs márka és olyan is, amelyik egy más területen ismert de nem klímákat gyártó cég nevét viseli, ám ezeket a gépeket valamely kínai gyártó készíti megrendelésre. A bevásárlóközpontokban is kínálnak kedvező árú klímákat.

Az eddig felsoroltak azonban sok esetben tudásukban, technológiájukban, minőségükben elmaradnak a nagy gyártóktól és a tapasztalatok alapján a szervízelésük és alkatrész ellátásuk sem megfelelő.

Ezek alapján elmondható, hogy mindenképpen érdemes a nagy japán és kínai gyártók termékeit választani. Ezek széles tudás és ár skálán mozognak és mindenki megtalálhatja a számára megfelelő klímaberendezést. A műszaki színvonaluk jellemzően magas, a szervízhátterük biztosított és több év akár évtizedes jótállást biztosítanak a gépeikre.

Ezeket a klímaberendezéseket célszerű a telepítést végző vállalkozásnál megvásárolni, mert így a folyamat egy kézben van vagyis a felmérés, vásárlás, telepítés és karbantartás.

A Klíma Szektornál a kapcsolatfelvétel után a legtöbb esetben, néhány napon belül megtörténik a helyszíni felmérés. Ezután a kiszemelt és igényeknek megfelelő klíma beszerzésre kerül (ha van raktáron ez a lépés gyorsan megtörténik), majd megtörténik a helyszíni telepítés és beüzemelés. Összességében körülbelül legfeljebb egy héten belül a klímaberendezés be van üzemelve.

Sokszor hallunk olyat, hogy 1,5-2 óra alatt „feldobnak” egy klímát. Meggyőződésünk szerint, ennyi idő alatt nem lehet szabályosan megtelepíteni egy klímaberendezést, még a legegyszerűbb helyen sem, ha ketten csinálják akkor sem. Csak abban az esetben, ha kihagynak bizonyos elengedhetetlen munkafázisokat. Klasszikusan ez igénytelen kiépítéssel, nem elegendő csőhosszal, nem betartott vákuumozási idővel, a nitrogénes nyomáspróba elhagyásával jár együtt. Az ilyen helyekre járnak javítani a normális klímaszerelők rövid időn belül, mert a meghibásodás szinte borítékolható.

A Klíma Szektornál mi nem állunk be a „feldobom” szerelők közé.  Nálunk a legegyszerűbb telepítés is legalább három óra, mert hiszünk a szabályos és igényesen kivitelezett szerelésben. Úgy igyekszünk telepíteni, mintha magunknak csinálnánk. Ez bizony időbe telik, de nem az idő, hanem az ügyfélelégedettség a fontos számunkra.

A mi hármas meggyőződésünk:

Jó klímaválasztás + pontos telepítés + megfelelő és időben elvégzett karbantartások = elégedett ügyfél.

A válasz röviden, hogy nagyon fontos.

Hosszabban kifejtve a megfelelő csőhosszúság a hosszútávú megfelelő működés szempontjából fontos, valamint a gyártói előírások és garanciák miatt is fontos. A gyártók általában a telepítési utasításaikban megadják a saját gyártmányaiknál szükséges minimális és maximális csőhosszúságot. Ez minimum 2-3 méter és maximum 10-15 méter szokott lenni Ha nincs meg a minimális csőhossz, akkor meghibásodás esetén ez garanciavesztéssel jár. Nem véletlenül. A csövekben zárt rendszerben hűtőközeg áramlik. tehát nem gáz, hanem hűtőközeg ami hol gáz, hol pedig folyadék fázisban van jelen. Mi lehet a probléma?

A klímákban az elpárologtatóba(beltéri egység), folyékony állapotban kerül be a hűtőközeg.
Az elpárologtató feladata, hogy a folyékony hűtőközeg miközben hőt vesz fel a környezetéből  légnemű halmazállapotba kerüljön. Ha ez valami ok miatt nem sikerül, akkor az elpárologtatóból még nedves gőz halad tovább. Emiatt a kompresszor (a kültéri egységben) túlhevített gőz helyett nedves gőzt kaphat és emiatt kopogni fog, zajosan jár és idő előtt tönkre megy, ami drasztikus javítási költség, garancia nélkül.

Továbbá a rövid csövezés felveszi a kültéri egység zaját és beközvetíti a lakásba. Így lesz a csendes klímából, hangos klíma.

Mi a Klíma Szektornál minden esetben 3 méter csövezést alkalmazunk alapszerelésben. Ha elég kevesebb is(pl. szendvicsszerelésnél), akkor szabályosan feltekerjük a kültéri egység mögé.

Nem csak fontos, hanem elengedhetetlenül a telepítés része. Minden más csak mellébészélés.

Sajnos tapasztalatunk szerint, sok szerelő elhagyja a nitrogénes nyomáspróbát, mondván elég a vákuumolás, ha szivárog ott is kiderül. Pedig ez így nem igaz.

Minden klímatelepítésnek elengedhetetlen része a szilárdsági és a tömörségi nyomáspróba elvégzése és meghatározott ideig történő fenntartása. Ezt a telepítési szabvány is előírja és a logika is.

A vákumszivattyúval történő vákuumolásnak az a célja, hogy a nedvesség és az idegen gázok eltávolításra kerüljenek a rendszerből. Ellenkező esetben a nedvesség hatására a kompresszor olaj tönkremegy és a kompresszor meghibásodik. De a vákuumolás nem alkalmas, arra, hogy az esetleges szivárgás helyét megmutassa (bár kétségtelen, hogy ha már a vákuumot nem tartja a rendszer, akkor nem tömör), arra meg végképp nem alkalmas, hogy megmutassa, hogy a rendszer szivárgásmentes lesz üzemi nyomáson.

Ellenben a nitrogénes nyomáspróba alkalmas arra, hogy a rendszer tömörsége vagy tömörtelensége kiderüljön, valamint a szivárgás helyére is fény derül. Ehhez pedig az szükséges, hogy a nyomáspróbát nagy tisztaságú nitrogénnel a maximális rendszernyomás +10-20% értekével legyen elvégezve a szabványok és a gyártók előírásai szerint. 

Ezek a lépések nem csak a beüzemeléskor, hanem a hűtőkör megbontásával járó javítás esetén is kötelező elemek.

A klíma telepítés végén a telepíttetőnek Számlát, Telepítési Tanúsítványt, kitöltött Garanciajegyet valamint a berendezés Használati Útmutatóját kézhez kell kapnia. Ezek szükségesek a későbbi garanciális karbantartásokhoz és esetleges ügyintézéshez is.

A későbbi karbantartások során minden esetben figyelni kell a Karbantartási Jegyzőkönyv kitöltésére (általában a garanciajegy része, de lehet külön is), ami szintén szükséges az esetleges garancia időn belüli meghibásodások és javításokkor, mert jelzik, hogy a garancia feltételéhez szükséges karbantartások időben el lettek végezve a berendezésen.

A Telepítési Tanúsítvány az a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (továbbiakban  NKVH) felületén kiállított dokumentum, ami igazolja, hogy a klímaberendezés, amit vásárolni fogunk szakember által lesz felszerelve.
Így aki értékesíti a klímát (vagy egyéb üvegházhatású gázzal előtöltött, helyszíni szerelést igénylő készüléket,) az kiállít egy a rendszer által generált egyedi sorszámmal eltátott telepítési tanúsítványt  aminek kitölti az első oldalát vagyis az I/a részt ahol szerepel a vásárló neve címe B rész  vásárolt klíma típusa.   A telepítő azaz a képesített vállalkozás képesített szakembere a tanúsítvány II. részén kitölti a gyári számot és regisztrálja a telepítést a vonalkód alapján az NKVH. rendszerében, ezzel eleget téve a törvényi  kötelességének.

A telepítési tanúsítványt mindig az eladó állítja ki. Tehát ha ön vásárol egy klímaberendezést, akkor akitől veszi (legyen az egy üzlet, vagy pedig a klímaszerelő hozza) köteles önnek átadni a Telepítési Tanúsítványt.

Ezt a Telepítési Tanúsítványt, telepítéskor a szerelő ki fogja tölteni. Egy példány a Végfelhasználónál vagyis önnél marad (fontos a megőrzés, hiszen egy garanciális ügyintézésnél szükséges lesz), a szerelő vagy telepítést végző cég pedig felrögzíti a nála maradó Telepítési Tanúsítvány példány alapján az eladás illetve telepítést tényét NKVH erre a célra szolgáló adatbázisában, illetőleg a másodpéldányt megőrzi.

Mindezen feladatok elvégzését szigorú jogszabályok írják elő, tehát ezért sem érdemes „fusiban feldobatni” a klímát, mert a fenti feladatok elvégzésének hiánya súlyos büntetést vonhat maga után.

Három fontos ok is van ami miatt rendszeresen szükséges karbantartani egy klímaberendezést.

1.  Az egészséges környezet megteremtése.

A klímaberendezés remek találmány az emberi komfortérzet kellemessé tételéhez, ráadásul a modern inverteres gépek képesek mind hűtési, mind pedig fűtési funkciókat ellátni, mégpedig igen takarékosan.  Ennek megfelelően sok-sok üzemórát teljesítnek. Azonban a klímák beltéri (és kültéri) egységeinek tisztítását rendszeresen szükséges elvégezni, hiszen működés közben rengeteg port szűrnek ki a levegőből, valamint a páralecsapódás miatt számos baktérium(közöttük a legionella pneumophila vagy közismertebb nevén légiós baktérium) megtelepedhet benne, melyek később felsőlégúti megbetegedésekhez vezethetnek. Az általunk használt klímatisztítási és fertőtlenítési eljárás garantáltan minden lerakódott szennyeződést eltávolít a készülékből.

2.  Mert az üzemeltetés költségein megtakarítás érhető el.

Ha a gép szűrője elkoszolódik, tele van porral a hűtendő térből nehezebben szívja át a ventilátor a levegőt, ezáltal csak több energia a felhasználásával megforgatni a helyiség hűtendő közegét. Az elpárologtató lamelláinak elkoszolódása szintén nehezebb átszívással és többlet energia elhasználásával jár. A kültéri egység kondenzátorának elkoszolódása azt okozza, hogy a hűtendő térből elszállított hőt a gép nem tudja megfelelően leadni a környezetnek, ezáltal egyre kevesebb hőt fog felvenni a hűtendő térből. Ezt először többlet energia felhasználásával próbálja a klímaberendezés kompenzáli és megoldani, majd pedig csökkenti a teljesítményt, végül hibajelzéssel kiáll a működésből. Általánosságban elmondható, hogy egy egyébként takarékos inverteres gép 30% többletenergiát igényel, ha nem megfelelően karbantartott, tisztított. Viszont egy rendszeresen karbantartott berendezés, kétszer nagyobb levegőmennyiséget képes átáramoltatni és lehűteni, ugyanannyi energiafelhasználás mellett, mint egy nem, vagy nem megfelelően karbantartott gép.

3. Hosszú élettartam és megbízható működés.

Ha ön vásárol egy új autót, akkora gyártók megadják, hogy milyen időközönként, milyen típusú karbantartásokat kell elvégezni. Teszik ezt annak érdekében, hogy a jármű hosszú időn keresztül hibátlanul szolgálja tulajdonosát. Ha a karbantartások elvégzésre kerülnek akkor az autó, ahogy mondani szokás, „jön-megy, teszi a dolgát”. Ám ha nem végzik el a szervizeket, akkor az rövidesen meghibásodásokhoz vezet és erősen lecsökkenti a gépkocsi élettartamát. Pontosan ugyanígy van a klímaberendezések esetében is. Megfelelő és időben elvégzett tisztítással és karbantartással, a klíma hosszú időn keresztül képes hibátlan működéssel szolgálni a tulajdonosát.

 

A válasz alapvetően attól függ, hogy mennyit van használva a gép. Ha csak nyári időszakban hűtésre van alkalmazva a klíma, akkor évente egy teljes karbantartás/tisztítás mindenképpen szükséges. Azonban ha fűtés funkcióra is használatos a berendezés, akkor évente kétszer szükséges ezt megtenni. Lehetőleg mindig a szezonkezdet előtt érdemes szakembert hívni, a teljes körű művelet elvégzésére. A gép szűrőit melyek általában könnyen hozzáférhetőek, folyamatos használat mellett 3-4 hetente érdemes kivenni és lemosni, megszárítani és visszahelyezni. Ezt a műveletet, egy átlagos kézügyességgel rendelkező tulajdonos is meg tudja tenni.

A válasz röviden határozott NEM. Hosszabban a klíma szűrőinek tisztítása fontos, hiszen rengeteg port és egyéb szennyeződést felfognak. Sőt jellemzően úgy vannak kialakítva, hogy némi kézügyességgel házilag is megoldható tisztításuk és érdemes is intenzív használat mellett havonta elvégezni. Azonban a klímaberendezés karbantartása messze több feladatot jelent, ha a szakember tisztességesen elvégzi a munkáját.  Ennek folyamata Hogyan dolgozik a Klíma Szektor a beltéri egység karbantartásának tekintetében?” című részben kerül ismertetésre.

.

Nem véleményezzük a „szakember” tevékenységét, de kijelenthetjük, hogy egy tisztességes karbantartás NEM így néz ki és NEM hajtható végre 10 perc alatt. Volt szerencsénk több, évekig így „karbantartott” gépet átvenni és utána túlórázni rajta. No komment.

De sokkal „olcsóbb” lenne. Rövidtávon mindenképpen. Azonban egy jó minőségű (és meglehetősen drága) készülék ma már könnyedén elüzemel akár egy évtizedig vagy tovább is nagyobb meghibásodások nélkül. Tehát egy klímában hosszútávon gondolkodunk. Karbantartáskor elhasználódás függvényében bizonyos mértékig szét kell szerelni a berendezést, ami hozzá nem értőnek abszolút nem ajánlott, hiszen a készülék meghibásodásához vezethet. Így az olcsó rögtön drága lesz, ha javítás is szükségessé válik. Továbbá ha a készülék garanciális, akkor, ha nem szakember tartja karban, az bizony garanciavesztéssel jár. Mindezek figyelembe vételével elmondható, hogy bizonyos alapkarbantartások áramtalanítás után házilag elvégezhetőek, sőt el is kell végezni. Ilyen a berendezés külső tisztítása, vagy a szűrők tisztítása, de teljes a karbantartás házilag nem ajánlott.

Természetesen van. Ugyanis egy jó tisztítás, magában foglalja a fertőtlenítést is, a fertőtlenítés viszont bár elpusztítja az egészségre káros baktériumokat és vírusokat, de a fizikai szennyeződés marad. Vegyük például az ózonos fertőtlenítést. Az ózon hatásmechanizmusa abban rejlik, hogy oxidál, de azt igen agresszíven teszi. Természetesen maradéktalanul lebomlik és nem marad káros anyag utána. A káros vírusok és baktériumok tökéletes ellenszere. De. Ettől még a berendezés belsejében a szennyeződések, lerakódások megmaradnak, vagyis a klíma nem lesz tiszta, márpedig a berendezés hatékonysága nagyban függ a tisztaságától. Ezzel szemben a vegyszeres fertőtlenítés, tisztítás és mosás esetén a készülék tökéletesen tiszta és fertőtlenített lesz. Ráadásul a vegyszeres beavatkozás után a klíma több hónapig is védett lesz, miközben az ózonos fertőtlenítés után, akár másnap elmúlhat a hatása.

Ha bármi egyéb kérdése felmerül a klímaberendezések telepítésével, karbantartásával és tisztításával kapcsolatban, vagy szeretné megrendelni a szolgáltatást, akkor kérjük, hogy keressen az elérhetőségeink egyikén.

minden jog fenntartva © 2021. klíma szektor