A klímatisztítás és fertőtlenítés módszerei.

Ebben az írásban szeretnénk felsorolni a jelenleg alkalmazott megoldásokat a berendezések karbantartására. Természetesen előnyeiket és hátrányaikat is ismertetni igyekszünk. Bizonyos módszereket teljesen értelmetlen a karbantartás kategóriába sorolni, mások bizonyos problémákat megoldanak, de vannak amiket nem, valamint vannak módszerek amelyek valóban karbantartásnak számítanak és hatékonyan oldják meg mind a tisztítást, mind pedig a fertőtlenítést.

Először is tisztázzuk a különbséget a klímafertőtlenítés és a tisztítás között. 

A fertőtlenítés a kórokozók (meglévők és esetlegesen később megjelenők) elpusztítására szolgáló megoldás. Azonban a fizikai szennyeződések (pl. por, penész…stb) fertőtlenítéssel még a berendezésen maradnak és táptalajt biztosítanak a kórokozóknak. Ezt oldja meg a tisztítás, amikor is gép fizikailag is tisztává válik. Tehát a legjobb megoldás a kettő kombinációja. Nézzük hát a módszereket.  

Klímaberendezések befújása

A szűrők tisztítása után, az elpárologtatók lamellái fertőtlenítési céllal befújásra kerülnek egyfajta fertőtlenítő anyaggal.     Ezután a gép beindításra kerül és az elmélet szerint a ventilátor átszívja a fertőtlenítőt az elpárologtató lamelláin. Sajnos a gyakorlatban ez nem valósul meg és a klímaberendezés fizikailag szennyezett marad.                  

 Azonban nagyon sok cég alkalmazza, hiszen 10-15 perc alatt végezni lehet a folyamattal. Tény, hogy a garancia a „karbantartás” miatt megmarad a klímán, de hosszú távú hatás nem kapcsolódik hozzá. 

Ezt a módszert klímatisztításnak nevezni nem lehet, itt legfeljebb némi fertőtlenítésről beszélhetünk, de a gép belső részei szennyezettek és a kórokozók melegágyai maradnak. Ha alapos klímatisztítás előzi meg, akkor lehet hatékony módszer, egyéb esetben nem sok értelme van.

Klímatisztítás és fertőtlenítés habbal

A befújkálásnál lényegesen jobb módszer. Itt már egy tisztításra és fertőtlenítésre használatos felületaktív anyagot kapunk flakonba csomagolva. 

Magát a habot a hőcserélőre kell ráfújni, majd a klímaberendezést légkeringtetésre kapcsolni és a ventilátor beszívja az anyagot a hőcserélő lamellái közé. Ezután bő vízzel ki kell öblíteni a gépből a hab által feloldott szennyeződést. Fontos, hogy a gép elektromos részeire jutó hab zárlatot okozhat, tehát ezeket védeni kell. Természetesen ez már a berendezés némi szétszerelésével járó művelet, de a módszer hatékony lehet a szennyezés függvényében. 

Jellemzően a gépkocsik klímaberendezésénél használatos, mivel nehezebben hozzáférhetőek, de splitkímáknál is alkalmazzák. Erősen elkoszolódott berendezés esetén ez a megoldás nem lesz elegendő.

Ózonos klímafertőtlenítés

Manapság nagy divatja van. Főleg autóklímák fertőtlenítésére hirdetik és joggal nevezhetjük hatékony módszernek mivel az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag.

Agresszív oxidációval hat  baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával kapcsolatba kerülve, megsemmisíti azokat. Sajnos azonban a fizikai szennyeződéseket nem távolítja el, márpedig ez hatással van a berendezés teljesítményére és a visszafertőződésre is.

Azonban mivel humán oldalról mérgező, irritáló hatású a helyiséget használata után igen alaposan szellőztetni kell, ami órákig is eltarthat.

Elmondhatjuk tehát, hogy az ózon klímatisztításra nem alkalmas, de enyhén szennyezett, vagy tisztított klímák ideiglenes fertőtlenítésére használható.

Hővel történő fertőtlenítés a berendezés fűtés állásában

A módszert nevezik termikus sokkfertőtlenítésnek is. Ahogy a nevében is benne van, a néhány órára magas hőmérsékletre állított beltéri egység a hővel sokkolja a káros baktériumokat (pl  legionella baktérium), így azok elpusztulnak. Azonban ehhez a beltéri egységnek 60°C fölé kell melegednie.  

Sajnos a maximum 30°C környékére állítható lakossági inverteres gépek,  viszonylag kis hőmérsékletkülönbségre leszabályoznak, ezért esetükben ez az egyébként hatékony  módszer nem használható.

Klímabomba

Csak említés szintjén beszéljünk róla, mivel lakossági split klímák esetében alkalmatlan megoldás, hiszen kis légtérben alkalmazható módszerről van szó. 

Elsősorban gépjármű klímák fertőtlenítésére használatos, amikor is a kibocsájtott ködszerű fertőtlenítőt a jármű ventillátorának segítségével átáramoltatják a berendezésen, elérve a legkisebb zugot is, majd pedig a járművet alaposan átszellőztetik. 

Sajnos a fizikai szennyeződéseket ez megoldás is a berendezésen hagyja, ráadásul sok esetben még a fertőtlenítés sem valósul meg, a bomba anyagösszetétele miatt. Jó illat lesz egy darabig, de igazából nesze semmi, fogd meg jól.

Bactakleen Marvekleen

Speciális élelmiszeripari minőségű fertőtlenítő anyag. Nagy előnye az előző klímabombával szemben, hogy nem ártalmas, nem mérgező és bárhol alkalmazható megoldás. Hatóanyaga nano-nátriumklorid és víz elektrolízisével létrehozott hipoklórsav, mely vegyület az emberi testben természetesen előfordul, sőt az immunrendszer természetes része. Bizonyítottan 99% feletti hatékonysággal pusztítja el a vírusokat, baktériumokat, gombákat. Szóval ideális fertőtlenítőszer. 

Azonban természetesen a berendezés tisztítására önmagában alkalmatlan, de tiszta gép esetében megfelelő fertőtlenítőszer.

Klímamosás és fertőtlenítés

A szakszerű klímamosás a berendezés részleges vagy teljes szétszerelése után egyszerre valósítja meg a klíma tisztítását és fertőtlenítését. 

A mosás kiterjed a szűrőkre, ventilátorra, elpárologtatóra, légterelőkre, kondenzvíz tálcára és természetesen a berendezés műanyag burkolatai is megtisztításra kerülnek. 

A mosás keretében tisztító és fertőtlenítő koncentrátum valamint víz kerül alkalmazásra. Erősen szennyezet klímák esetén ez a módszer igen hatékony és eredményes hosszútávon is hatékony megoldást tesz lehetővé. 

Mi a Klíma Szektornál ezt a módszert alkalmazzuk már az Alapkarbantartás keretében is, ügyfeleink megelégedésére.

Tisztítás szétszereléssel

Munkaigényes, meglehetősen sok szereléssel járó, de hatékony módszer. Egy régi gép esetén akár a hűtőkör megbontására is szükség lehetett, a mai gépek pedig egészen jól darabokra szedhetőek és alkatrészenként tisztíthatóak, fertőtleníthetőek. 

A hatékony klímamosás megjelenésével ez a módszer háttérbe szorult, bár erős elszennyeződés esetén szükség lehet a szereléses megoldásra. 

Szükség esetén a Klíma Szektornál az Alapkarbantartáson felül az Emelt szintű karbantartásban használjuk ezt a módszert.

Háztartási klímatisztítás

Végezetül említést érdemel a háztartási tisztítószerekkel végzett házilagos tisztítás. A gép szűrőit bárki lemoshatja, sőt tartós használat esetén érdemes is elvégezni házilag havonta. A gép folyamatos működése esetén a helyiség levegőjéből rengeteg port felfognak a szűrők. Nyugodtan lefújhatók hideg zsíroldóval, majd vízzel moshatóak és száradás után visszahelyezhetők a klímaberendezésbe. A műanyag burkolatok tisztítása elvégezhető minden olyan háztartási tisztítószerrel, ami nem támadja a műanyag részeket.

Azonban a berendezés belső részeit, nem szabad háztartási tisztítószerekre bízni. A klórtartalmú tisztítószerek támadhatják a rézcsöveket, az elpárologtató vékony alumínium lamelláit és ez által súlyos és költséges károkat okozhatnak. Nem véletlenül használnak a magukra valamit is adó klímakarbantartással foglalkozó szakemberek, nagy kiszerelésű, meglehetősen drága, de kimondottan klímaberendezésekre kifejlesztett tisztító és fertőtlenítőszereket. Egy akár több százezer forintba kerülő légkondicionálón, nem szabad kísérletezni.

 

Reméljük ez a kis ismertető mindenkinek segít eligazodni a klímák fertőtlenítésének és tisztításának világában.

Ne feledje:

„Ha szükséges a karbantartás, a Klíma Szektor a profi megoldás!”

Keressen minket! 

minden jog fenntartva © 2021. klíma szektor