COP, SCOP, EER, SEER avagy mik azok a jósági fokok?

Ha klímaberendezést vásárolunk, a SEER és SCOP mozaikszóba biztosan belebotlunk, amiket jósági fokként szoktak emlegetni. De mit jelentenek ezek és miért kell vele foglalkoznunk? Először is nézzük a fogalmaikat.

COP(Coefficient of Performance):Fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SCOP(Seasonal Coefficient of Performance):Szezonális fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros fűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott fűtési szezonban, figyelembe véve a hideg és kevésbé hideg napokat. A szezonális fűtési hatékonyságot mutató tényező (SCOP) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában területenként változik, ezért annak függvényében kell leolvasni az energiacímkéről.

EER(Energy Efficiency Ratio): Hűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy meghatározott fix külső és belső hőmérséklet esetén.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio): Szezonális energia hűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros hűtőteljesítményt fog berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott hűtési szezonban, figyelembe véve a meleg és kevésbé meleg napokat. A szezonális hűtési hatékonyságot mutató tényező (SEER) meghatározásához alapul szolgáló érték Európában mindenhol egységes.

A klímák SEER és SCOP besorolása ezek alapján:

Jósági fokok besorolása az EU-ban

De hogyan néz ki ez besorolás a gyakorlatban?

Az Európai Unió területén forgalmazott klímaberendezések esetében, a vonatkozó jogszabályok alapján, azokat el kell látni un. „Energiacimkével”. Ezen fel kell tüntetni a készülék pontos típusát, jósági fokát, a működés közbeni maximális hangnyomás szinteket, valamint a térképes területi besorolást.

Például nézzük a Fujitsu gyártó egyik készülékét, illetve annak energiacímkéjét.

Fujitsu klíma energiacimke

Bal oldalon látható a SEER besorolás tehát a hűtési hatékonyság, amely 6,9 vagyis A++ amelyet ez a 2,5 kW hűtési teljesítményű készülék tud.

A jobb oldalon pedig a SCOP besorolás, vagyis a fűtési hatékonyság látható, ami  4,0 vagyis A+ amelyet a 2,3 kW fűtési teljesítményű klíma tud.

Tehát például ez a Fujitsu klímaberendezés SEER (bal oldal) 6,9 hűtési hatékonysággal 1 kWh energiából 6,9 kWh hűtési energiát és  SCOP (jobb oldal) 4,0  fűtési hatékonysággal pedig 1 kWh energiából 4 kWh hőenergiát képes leadni. Ez nyilvánvalóan messze jobb, mint bármilyen más elektromos fűtőberendezés hatékonysága, legyen az fűtőpanel, villanykazán, vagy bármi más.

Nézzünk egy példát a jelenleg legdrágább áramárral.

Fűtési mód

SCOP

Felvett áram

Áramdíj

1kW hőenergia ára

Fűtőpanel

    1

1 kW

70 Ft/kWh

              70 Ft

Inverteres klíma

    4

1 kW

70 Ft/kWh

             17,5 Ft

Látható, hogy normál díjszabáson legdrágább áram mellett, nem említhető egy lapon a két fűtési megoldás. Azonban a klímás fűtéshez igényelhető H tarifa, amivel a gázárak drasztikus emelkedése miatt, nemhogy versenyképes lett a modern kondenzációs gázkazános fűtéssel, de adott esetben akár kedvezőbb áron valósítja meg a fűtést a klímaberendezés.

Fűtési mód

SCOP

Felvett áram

Áramdíj H tarifa 

1kW hőenergia ára

Inverteres klíma

    4

1 kW

23 Ft/kWh

5,75 Ft

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fenti példában szereplő 4-es SCOP a teljes fűtési szezont (S= Szezon) öleli fel. Magyarországon ez körülbelül októbertől márciusig tartó időszak, tehát nagyságrendileg 6 hónap, melyben vannak kevésbé hideg és nagyon hideg napok is. A klímáknak, mint minden hőszivattyúnak a nagy hidegekben romlik a teljesítménye, vagyis az (S)COP. Például a fenti Fujitsu készülék esetén -7 Cesiusnál a jósági fok 2,71, míg -15 Celsiusnál 2,2. Ezért nagyon fontos a klímaberendezések esetén a jó méretezés és a készülékválasztás.

A klímaberendezés telepítéshez szükséges pontos méretezésben, kiválasztásban, szerelésben és karbantartásban a Klíma Szektor szakértő segítséget tud nyújtani.

Köszönjük, hogy végigolvasta cikkünket.

„Telepítés vagy karbantartás? A Klíma Szektor a profi megoldás!”

minden jog fenntartva © 2021. klíma szektor