Hogyan dolgozik a Klíma Szektor a beltéri egység karbantartásának tekintetében?

A feladatunk a hatékony karbantartás és a becsületes munkavégzés. Ez sajnos nem fog menni befújkálással és 10-15 perces munkával. Nézzük tehát hogyan dolgozunk mi.

Első lépések

Felmérjük a berendezés állapotát. Mivel itt nem a gép javításáról van szó, beindítjuk a klímát és megvizsgáljuk, hogy megfelelően működik a hűtő és fűtő funkció, nincsen e rendellenes működésre utaló jel, zaj… stb, megvizsgáljuk az elektromos kötéseket és a kalorikus rendszert is górcső alá vesszük műszeresen. Igazából ez nem korlátozódik csak a beltéri egységre, hiszen a működésbeli vizsgálódás, csak a kültéri egységgel vizsgálatával egyszerre értelmezhető.

Ha nem megfelelő a működés, természetesen jelezzük a tulajdonosnak és javítást javasolunk. 

A hibás működés ellenére, természetesen kérésre a karbantartást elvégezzük, de rögzítjük, hogy a berendezés már a munkavégzésünk előtt sem működik rendesen. Ezt így tartjuk korrektnek a későbbi vitás kérdések elkerülése miatt.

Ha a berendezés megfelelően működik, akkor kikapcsoljuk és leválasztjuk a villamos hálózatról (kismegszakító lekapcsolás, hálózati tápkábel kihúzása a konnektorból…stb.). Gondoskodunk a környezetben található tárgyak, padló és fal védelméről. Amit nem tudunk eltenni az útból azt természetesen letakarjuk.

Mi az esetek...

…döntő többségében a klímaberendezés beltéri egységének mosását és fertőtlenítését ajánljuk ügyfeleinknek. 

Azért ezt, mert szerintünk ez biztosítja a berendezés legteljesebb körű tisztítását és fertőtlenítését. Amellett, hogy a klímáról a fizikai szennyeződések is eltávolításra kerülnek, az alkalmazott anyagaink a gép teljes körű fertőtlenítését is biztosítják, ami tartós használat mellett is gátolja az egészségre veszélyes vírusok és baktériumok (pl: legionella) megtelepedését a beltérin.

Ehhez a művelethez...

….a beltéri egység műanyag burkolatát eltávolítjuk, természetesen a szűrőkkel együtt. 

Leszerelésre kerül a készülék kondenzvíz elvezető tálcája is, valamint a szennyeződés mértékétől függően a ventilátor (mókuskerék) is eltávolításra kerülhet. 

Ezek szükséges műveletek, hogy egyrészt láthatóvá és eltávolíthatóvá váljanak a készülék fizikai szennyeződései. 

A kiszerelt alkatrészek külön kerülnek mosásra és fertőtlenítésre. 

Típus specifikusan szükség lehet a berendezés elektronikájának részleges megbontására is.

Ezek után...

…a készülék „bezsákolásra” kerül. Erre azért van szükség, hogy a mosáskor biztosítsuk a felhasznált anyagok pontos készülékre juttatását, a környezet védelmét és a gépen található szennyeződések lemosásakor azok elvezetését. 

Többféle mosózsákot használunk a különböző gépekhez. 

A gép elektronikáját külön letakarjuk, hiszen ezeket nem érheti víz.

A bezsákolás...

…elvégzése után következik a szennyeződések feloldása, lazítása. 

Ehhez a művelethez speciálisan erre a célra kifejlesztett anyagot hordunk fel az elpárologtatóra és a berendezés teljes belső felületére. Ez az anyag teljesen gépbarát, tehát semmiféle alkatrészét nem támadja, korrodálja. 

Erre a lépésre a szennyeződés mértékének függvényében, több körben is szükség lehet. A felhordott anyagnak időt hagyunk a hatás kifejtésére.

Ezen idő alatt lehetőségünk van a leszerelt alkatrészek elmosására és fertőtlenítésére. Lesz idejük megszáradni is beszerelés előtt. 

A művelethez, ugyanazon anyagokat, valamint vizet fogunk használni, amit a beltéri egységnél is használtunk.

A beltéri egység...

….mosása lesz a következő lépés. Ehhez állítható nyomással és sugárképpel rendelkező akkumulátoros magasnyomású mosót veszünk igénybe. Az erős irányított vízsugár tökéletesen eltávolítja a már feloldott szennyeződést az elpárologtató lamelláiról és a teljes belsejéről. A gép szinte fellélegzik egy ilyen beavatkozás során.

A gép kiszáradása után felhordásra kerül a fertőtlenítő permet. A művelet célja, hogy megakadályozásra kerüljön a baktériumok megtelepedése. A fertőtlenítő tartósan megakadályozza ezt, hiszen kedvezőtlen környezetet jelent a kórokozók számára. 

Természetesen a fertőtlenítő minden tekintetben környezetbarát és a klímaberendezés anyagát sem támadja.

Ezután a mosózsák...

…óvatosan lekerül a beltéri egységről, majd visszaszereljük az esetlegesen megbontott elektronikát, ventilátort, szűrőket és a burkolatot.

Következhet a próbaüzem. A klímaberendezés áram alá helyezése után, ismét elindítjuk a készüléket. Lepróbáljuk hűtésre és fűtésre is valamint ellenőrizzük a ventilátor fordulatot is. Ha a készülék minden szempontból üzemszerűen működik, átadjuk a remélhetőleg elégedett tulajdonosnak és a beltéri egység tekintetében a feladataink befejeződtek.

A beltéri egység tisztítása mellett fontos a kültéri egység karbantartása is. Tekintse meg, hogyan dolgozik a Klíma Szektor a kültérik tekintetében.

„Ha szükséges a karbantartás, a Klíma Szektor a profi megoldás!”

Keressen minket elérhetőségeinken!

minden jog fenntartva © 2021. klíma szektor